Papir for sjov


Metoder
Papirmageri

Bogbinding

Metoder
Værktøj og udstyr
Litteratur og links

Slægtsforskning

Kontaktto English«


Efter en hektisk start med fremstilling af det basale udstyr startede mit første projekt, der var en uindbundet bog, købt på loppemarked, hvor bindet og blokkens hæftning var ødelagt. Det lykkedes at få bogen indbundet, og jeg synes selv at resultatet var rimeligt, da det var første forsøg. Det understregede også at Rom ikke blev bygget på én dag, men det er jo på den måde man lærer.

Da jeg lånte nogle hæfter og bøger på biblioteket i forbindelse med min slægtsforskning, fik jeg behov for at samle de kopierede sider. Til det valgte jeg "Lumbeck-metoden" (opfundet af tyskeren Emil Lumbeck i slutningen af 1930'rne) da den er til limning af enkelte ark til en blok. Metoden, der er kendt fra billigbøger og skriveblokke, kan varieres efter kravene til holdbarhed ved de forskellige anvendelser. Jeg har brugt den en del til diverse hæfter, småbøger og brugsanvisninger. Til bøger og hæfter skal fiberretningen i papiret, hvis det er muligt, være parallel med ryggen. Så er det lettere at bladre, og det ser pænere ud.

Udstyr
(Klik på billedet for stort billede)

Fremgangsmåden er enkel og kræver ikke meget udstyr. Jeg vil her vise hvordan man kan fremstille en lille blok til huskesedler. Papiret, der kan være brugt kopi/printerpapir (der kan godt være tryk på den ene side), udskæres i den ønskede størrelse og lægges i en stak. Hvis der er tryk på den ene side, så sørg for trykket vender samme vej på alle arkene.

Opspænding
(Klik påbilledet for stort billede)

Den kant på papirblokken, der skal limes, bankes herefter ned i bordet, så alle arkene ligger pænt ved siden af hinanden og papirblokken spændes  sammen mellem to stykker træ i den modsatte ende.
1. limning
(Klik påbilledet for stort billede)

Blokken presses nu ud til den ene side, og limen påføres og fordeles i et jævnt lag.

2. limning
(Klik på billedet for stort billede)

Så presses blokken til den anden side, og der påføres mere lim. Når blokken er tilbage i midterstilling klemmes arkene sammen og dækkes af plastfolie, hvorefter der spændes et stykke træ på hver side af blokken, for at presse arkene sammen til limen er tør.

3. limning Presning
(Klik på billedet for stort billede)

Når limen er tør fjernes plastfolien, og limfladen påføres et sidste lag lim. Når denne limning er tør, er blokken færdig.

Limet blok
(Klik påbilledet for stort billede)


Hvis der til bøger og blokke ønskes en mere holdbar ryglimning kan man med en lille hobbysav save riller på tværs af ryggen og lime snore i rillerne og/eller lime et tyndt stykke lærred på ryggen.